img

Chlorofil jako sposób walki z zakwaszeniem organizmu

Ragnar Berg jest amerykańskim ekspertem do spraw żywieniowych, który w szczególny sposób zajmuje się zagadnieniami wiążącymi się z zakwaszeniem organizmu. Jego zdaniem utrzymanie zdrowia w bardzo dużym stopniu jest uzależnione od naszej codziennej diety.

Właśnie dlatego należy przywiązywać duża wagę do tego, aby w dwudziestu procentach składała się ona z produktów kwaśnych, a aż w osiemdziesięciu – z tych, które mają odczyn zasadowy. Jeśli nasz organizm jest zdrowy, współczynnik pH nie powinien przekraczać poziomu 7,3-7,4, a wartości te odpowiadają odczynowi zasadowemu. (http://www.duochlorofil.pl/czym-jest-chlorofil) Jeśli dieta jest bogata przede wszystkim w żywność kwaśną, zakwaszenie organizmu jest zjawiskiem postępującym dość szybko. Co więcej, nie pozostaje ono bez wpływu na sposób, w jaki funkcjonuje nasz organizm.

Powszechne stają się więc stany zapalne, choroby serca, problemy ze stawami, podwyższone ciśnienie tętnicze, wysoki poziom cholesterolu, a nawet cukrzyce i udary. Nasze zdrowie jest zagrożone z wiele powodów, wiele niebezpieczeństw kryje się przy tym w pożywieniu i napojach, po które sięgamy. Już choćby dlatego tak duże znaczenie ma zdrowa dieta, dla której charakterystyczne jest to, że zapewnia właściwy pobór substancji odżywczych.

Często okazuje się jednak, że nasza troska o właściwe odżywianie nie jest wystarczająca. W takiej sytuacji warto pomyśleć o właściwej suplementacji, a z tą mamy do czynienia przede wszystkim wówczas, gdy sięgamy po chlorofil w płynie. Lista jego zalet nie jest wcale mała, mamy więc do czynieni z rozwiązaniem nieocenionym wówczas, gdy pojawia się konieczność oczyszczenia organizmu z toksyn. Wysoka skuteczność chlorofilu nie jest zresztą dziełem przypadku, jego struktura jest bowiem zbliżona do tej, jaką ma hem – barwnik krwi.

Cząsteczka hemoglobiny ma przy tym niemal taki sam kształt, jak cząsteczka chlorofilu. Na ten ostatni zwraca się uwagę również dlatego, że jest on zdolny do prowadzenia reakcji fotochemicznej, a jej energia kumuluje się w trwałych związkach biochemicznych. Chlorofil zwraca na siebie uwagę również dlatego, że z wyjątkową łatwością łączy się z tlenem. Dzięki temu zawsze może zabierać ze sobą produkty przemiany materii, które są niepotrzebne komórkom.

Ma to duże znaczenie między innymi w chorobach dotykających układ odpornościowy.

Martyna

Redakcja eksit.pl

Zobacz również