img

Płynny chlorofil. Właściwości, występowanie, preparaty i skutki uboczne

Większość z nas wie, że to chlorofil będzie nadawał zielone zabarwienie roślinom. Nie jest także tajemnicą to, że ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. wydawać by się mogło, że najważniejsze będzie jedzenie zielonych warzyw, jeśli chcemy chlorofil do organizmu dostarczyć, ale nie jest to takie proste jakby się mogło wydawać.

Współcześnie ciężko nabyć owoce i warzywa, które będą hodowane na czystych glebach bez stosowania oprysków. Dlatego chlorofil został nam zaproponowany w formie płynnej, która jest lepiej przyswajalna, zawiera tylko jeden składnik.

Chlorofil

Chlorofile to grupa związków chemicznych, które występują w roślinach., algach i niektórych bakteriach fotosyntezujących. Wyróżnić można chlorofil a i b, które są rozpowszechnione i c oraz d, który znajduje się tylko w glonach. Wszystkie rodzaje związków odpowiadają za wykonanie fotosyntezy i umożliwiają roślinie czy bakterii odżywienie i dobry rozwój.

Zielona barwa rośliny spowodowana będzie tym, że pochłania on wiele czerwonego oraz niebieskiego światła a odbijane przez niego światło zielone. Dlatego właśnie będzie widziany w takim kolorze. W budowie cząsteczki tej substancji najważniejszy będzie atom magnezu, który położony będzie centralnie. Chlorofil jest powiązany z energią słoneczną, często określa się go jako zielone słońce. W związku z dużym powinowactwem do tlenu nazywany będzie zieloną krwią.

Zalety chlorofilu

Chlorofil – właściwości

O tym, że powinniśmy jeść warzywa praktycznie każdy wie. Słyszymy o tym od najmłodszych lat. Jednak często nie wiemy jak bardzo jest to ważne. Spożywając chlorofil będziemy chronić organizm przed wolnymi rodnikami, które powodują, że na poziomie komórkowym organizmu dochodzi do zmian. Dodatkowo wnętrze naszego ciała jest dotlenione z tego względu, że chlorofil jest powinowaty z tlenem. Ma charakter zalkalizowany – jest odkwaszony.

Wielka zaletą będzie to, że ma umiejętność oczyszczenia krwi i płynów ustrojowych z toksycznych związków. Będzie także odpowiadał za regulowanie pracy układu pokarmowego co będzie bardzo ważne. Współtworzy pozytywną florę jelitową, czuwa na naszymi pokarmowymi pomocnikami niszczy drobnoustroje.

Wynika to z tego, że większość bakterii nie rozwija się w środowisku tlenowym i dlatego chlorofil jest dla nich niesprzyjający. Dlatego właśnie każdy kto będzie się decydował na jego stosowanie powinien być zadowolony z tego jak wielkie możliwości niesie dla naszego organizmu.

Piotr

Redakcja eksit.pl

Zobacz również